ŠTO JE TAKSIMETAR

TO JE TAKSIMETAR

Taksimetar je mjerni sustav za taksi vozila i čini sastavni dio opreme mjernog sustava koji mora ispunjavati mjeriteljske i tehničke zahtjeve određene Pravilnik o mjeriteljskim i tehničkim zahtjevima za taksimetre ugrađene u taksi vozila (Narodne novine 58/2011) koji se odnose na mjerila. Poslove ugradnje taksimetra, podešavanja parametara i pripreme taksimetara ugrađenih u taksi vozila za ovjeravanje može obavljati ovlašteni servis.O obavljenim mjeriteljskim poslovima ovlašteni servis izdaje Izvješće o ugradnji i/ili ovjeravanju taksimetra ugrađenog u taksi vozilo koje sadrži sve propisane podatke.iz članka 6. stavka 2. ovoga Pravilnika sa upisanim razlozima, namjenom i obavljenim servisnim zahvatima. Taksi vozilo prilikom stavljanja u promet ili uporabu mora imati na vjetrobranskom staklu istaknutu naljepnicu kojom se potvrđuje ovjera prema  zahtjevima ovoga Pravilnika. Princip rada taksimetra koji je ugrađen u taksi vozilo temelji se na signalu generatora električnih impulsa proporcionalnih prijeđenom putu izračunava prijeđeni put i na temelju prijeđenog puta, dodataka za prtljagu i /ili vrijeme, prema važećoj tarifi izračunava i u konačnici pokazuje cijenu vožnje.

Sama riječ taksi dolazi od kovanice taximetar, mehanizma za obračun iznosa za naplatu (taxa – lat. cijena/pristojba i metron – grč. mjera). Prvobitni taksimetri su postojali već u antičkom Rimu, a suvremeni taksimetar je izum njemačkog inžinjera Wilhelma Bruhna 1891. godine. Prve taksije opremljene taksimetrima u automobilima s benzinskim motorima izradio je Gottlieb Daimler 1897. godine. Prvu primjenu su našli godinu kasnije u Parizu, u Londonu 1903, a u New Yorku 1907. godine.Obavijest

Obavijest

Dragi posjetitelji, želimo Vam srdačnu dobrodošlicu na našu web stranicu. Ukoliko ste zainteresirani za naše usluge, slobodno nam se obratite.

 

Dear visitors, we wish you a heartwarming welcome to our web site. If you are interested in our services feel free to contact us.

TAXI VRSAR

TAXI VRSAR

Održavanjem kvalitetnih odnosa s klijentima i dobrom internom organizacijom, nastojimo udovoljiti zahtjevima sve naprednijeg tržišta.

 

Maintaining quality relations with our clients and good organization we respond to all of today’s advancing market requests.

Kontakt

Za sve informacije i upite obratite nam se s punim povjerenjem putem telefona ili kontakt obrasca.

 

For all information and inquiries contact us with confidence over the phone or our contact form.